Βιωματικό εργαστήρι «Ψωμί και Σιτάρι» στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό
{multithumb}
Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Περιστερίου, ήταν η εξοικείωση των παιδιών με την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, μέσα από εμπειρία και πράξη!
Από τον θερισμό στο αλώνισμα και το ανέμισμα, από το άλεσμα έως το ζυμάρι και το ρόλο της πινακωτής, τα διαφορετικά στάδια της καλλιέργειας του σταριού γίνονται αντικείμενο ανακάλυψης μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.
Τα παιδιά αλέθουν το σιτάρι, ζυμώνουν και συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας του ψωμιού. Συγκεκριμένα, τα παιδιά:
– έρχονται σε επαφή με αυθεντικά παραδοσιακά εργαλεία και σκεύη, όπως το δρεπάνι, το παραδοσιακό δίκρανο (πιρούνα), τον βολόσυρο (σβάρνα), το κόσκινο και την πινακωτή,
– παίρνουν στα χέρια τους σιτάρι,
– αλέθουν το σιτάρι τους γυρνώντας τον αυθεντικό πετρόμυλο,
– παραλαμβάνουν το αλεύρι τους και το κοσκινίζουν με ατομικά σκεύη,
– πλάθουν το ζυμάρι, κάθε παιδί στην προσωπική του λεκάνη,
– ανακαλύπτουν τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή του ψωμιού: αλεύρι, νερό, αλάτι και προζύμι, τα οποία ανακατεύονται από τα ίδια,
– αποφασίζουν το σχήμα που επιθυμούν να δώσουν στο ψωμί τους και αφήνουν το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για να φουσκώσει και
– λαμβάνουν πληροφορίες για το ψήσιμο του ψωμιού στο φούρνο,
– τέλος, σε ατομικά δοχεία με λαδόκολλα, για να μην κολλήσει το ζυμάρι, όλα τα παιδιά παίρνουν μαζί τους το ψωμί που ζύμωσαν!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ψωμί και Σιτάρι" προσφέρει μία εμπειρία γνώσης, δημιουργίας και ικανοποίησης. Τα εκπαιδευτικά μηνύματα, οι πληροφορίες, η διασκέδαση και η χαρά της εμπειρίας χαράσσονται στη μνήμη των παιδιών.