«Συνολική παρέμβαση στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου»
Αρχικά πραγματοποιήθηκαν τρεις επιμορφωτικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς στις οποίες αναλύσαμε το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, τις διαστάσεις του φαινομένου καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βία μεταξύ των μαθητών και κυρίως να παρέμβουν προληπτικά.
Σε μία επόμενη φάση και αναγνωρίζοντας ότι τα επεισόδια εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου αποδυναμώνονται ή περιορίζονται μόνο αν αντιμετωπιστούν συνολικά με την αλλαγή στη στάση και τη συμπεριφορά της ευρύτερης ομάδας των μαθητών πραγματοποιήθηκε στους μαθητές των δύο τμημάτων της Στ' τάξης και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, κα Σταυρουλάκη Κατερίνα και κ. Κωλέττη Γιώργο, πρόγραμμα πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.
Το πρόγραμμα έγινε στο χώρο του σχολείου κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2013 και σε αυτό συμμετείχαν είκοσι έξι (26) μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) συναντήσεις ανά τμήμα και η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με μία κοινή συνάντηση όλων όπου οι μαθητές μοιράστηκαν την εμπειρία τους και παρέλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής τους. Αξιολογώντας το πρόγραμμα οι μαθητές ανέφεραν ότι μέσα από τη συζήτηση και την ενεργητική συμμετοχή τους σε βιωματικές ασκήσεις μπόρεσαν να:
– αναγνωρίσουν το δικαίωμά τους να εκφράζουν ελεύθερα και χωρίς φόβο τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους,
– αναζητήσουν αποτελεσματικούς τρόπους επεξεργασίας και επίλυσης των συγκρούσεων ενισχύοντας τις προσωπικές και κοινωνικές τους δεξιότητες,
– ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και διαφορετικότητας,
– διερευνήσουν το ρόλο τους στη δημιουργία θετικού κλίματος και την ανάπτυξη ουσιαστικής επικοινωνίας στην τάξη και το σχολείο τους.
Παράλληλα με την παρέμβαση στους ίδιους τους μαθητές πραγματοποιήθηκαν δύο ανοιχτές ομιλίες στους γονείς των μαθητών όλων των τάξεων που είχαν ως θεματολογία:
1. Επικοινωνία στην οικογένεια, πρόληψη και διαχείριση συγκρούσεων,
2. Όρια: περιορίζω και αποδεσμεύω τα παιδιά, τους δίνω ώθηση να αυτοπραγματωθούν μέσα απ' το δικό τους ρόλο.
Οι ομιλίες αυτές είχαν μεγάλη απήχηση και επιτυχία γιατί δόθηκε η δυνατότητα στους γονείς να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους που σχετίζονται με τον πολυδιάστατο ρόλο τους. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη συνολική παρέμβαση που υλοποιήθηκε στο σχολείο, καθώς και για τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε περαιτέρω δράσεις του Οδοιπορικού.
Ο κ. Λουκίδης Παναγιώτης, Διευθυντής του 13ου Δημοτικού σχολείου, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και ιδιαίτερα στη ΣΤ' ενόψει της μετάβασης στο γυμνάσιο. Θεωρούμε ότι οι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα θα μπορούν να παγιώσουν καλές συμπεριφορές και να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις ενδοσχολικής βίας. Αντίστοιχα, οι παρεμβάσεις στους εκπαιδευτικούς θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του έργου τους και ανοίγουν το σχολείο στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου».
Τη συνολική παρέμβαση συντόνισαν τα παρακάτω μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Οδοιπορικού: κα Ευσταθίου Λέα, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος, κ. Κυριακάκος Χρήστος, ψυχολόγος, κα Βλάχου Δώρα, Ψυχολόγος- Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και κα Τζάκου Άννα, Κοινωνιολόγος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου ¨Οδοιπορικό¨, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 210-5786888, Δευτέρα – Παρασκευή 9.00-14.00 και στο email: kp.odiporiko@yahoo.gr