«Περιβαλλοντικός θόρυβος στα σχολεία… κίνδυνος για τα παιδιά»
{multithumb}
Στα πλαίσια των διαλέξεων του Εαρινού εξαμήνου του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου Περιστερίου, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2012, η παρουσίαση της μελέτης «Περιβαλλοντικός Θόρυβος στα Σχολεία… κίνδυνος για τα παιδιά».
Εκτός από τους φοιτητές του Δημοτικού Πανεπιστήμιου, παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες, εκπαιδευτικοί και μαθητές, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η παρουσίαση έγινε από τους δημιουργούς της μελέτης, τον καθηγητή Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο και Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) Βασίλη Ζώτο και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του BGS: Ιωάννη Ταχματζίδη, Αναστασία Μάλαμα (ψυχολόγοι) – Τζάκυ Ζώτου (κοινωνιολόγος) – Κωνσταντίνο Γεννάδη (νομικός) – Έλλη Καλοκαιρινού (αρχιτέκτων) – Έυα Παπαδημητρίου (αρχιτέκτων τοπίου).
Η ομάδα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS), έχει εργαστεί σε εθελοντική βάση επί 10 μήνες για την εκπόνηση μιας σφαιρικής μελέτης για την επίδραση του περιβαλλοντικού θορύβου στην φυσιολογική και ψυχολογική υγεία των παιδιών μας.
Στην πόλη του Περιστερίου καλωσόρισε τον κ. Ζώτο και την Επιστημονική Ομάδα του, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, ενώ παρέστησαν η Δημοτική Σύμβουλος Κάτια Παντελιού, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δημοτικού Πανεπιστημίου Νικολίτσα Καρκούλια, Δήμητρα Μόσχου, Αλέξανδρος Πατσής κ.α.
Βασικά στοιχεία
Η έννοια και ο χαρακτηρισμός του περιβαλλοντικού θορύβου, είναι το σύνολο μας ηχητικής όχλησης που προέρχεται από τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τις δραστηριότητες αναψυχής και εστίασης, καθώς και από οικιακές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), στο σχολικό περιβάλλον το επίπεδο του περιβαλλοντικού θορύβου στο εσωτερικό των σχολικών τάξεων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 35 dB, ενώ σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, στην Ελλάδα έχουμε την πιο υψηλή στάθμη θορύβου από τις άλλες χώρες και είναι 61 dB.
Στο μεγάλο ερώτημα αν υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας, διαπιστώνουμε ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος είναι μία τεράστια απειλή για την υγεία μας και αυτή των παιδιών μας, όπως αποκαλύπτουν οι ψυχολογικές και κοινωνιολογικές έρευνες.
Συγκεκριμένα, εκνευρισμός, δυσφορία, απώλεια ακοής, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ψυχολογικές διαταραχές, ακροαστική κόπωση, επιθετική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου, δυσάρεστες ορμονικές αντιδράσεις, μειωμένη απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο, αλλά και προβλήματα επικοινωνίας είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα.
Στο ερώτημα αν μας προστατεύει ο νόμος, διαπιστώνεται ότι παρέχεται επαρκής προστασία τόσο από την ελληνική νομοθεσία όσο και από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δυστυχώς (όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα) οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.
Επίσης σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη στον κόσμο που έχει πάρει στα σοβαρά το ζήτημα του θορύβου, καθώς οι ΗΠΑ υστερούν τουλάχιστον μια δεκαετία σε αυτόν τον τομέα.
Η μελέτη έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ερώτημα αν πραγματικά υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα του περιβαλλοντικού θορύβου.
Λύσεις στο εν λόγω πρόβλημα συνιστούν: 1) η πολεοδομική οργάνωση και ο πολεοδομικός σχεδιασμός που συμπεριλαμβάνει και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, 2) η αρχιτεκτονική οργάνωση των λειτουργιών ενός κτιρίου μέσα στον χώρο και ο κτιριακός σχεδιασμός, 3) οι τεχνικές λύσεις για ηχοπροστασία με ηχοαπορροφητικά υλικά και με ηχοπετάσματα.
Επίσης, η μελέτη έχει προχωρήσει σε προτάσεις ως προς το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ηχομονωτικές ζώνες με "πράσινους τοίχους" και φυτοκάλυψη, δημιουργώντας έτσι και ένα ευχάριστο "πράσινο περιβάλλον" σε υπάρχοντα σχολικά κτίρια.
Μέλη της μελετητικής ομάδας του BGS θα παρουσιάσουν τη μελέτη με την ελπίδα να ευαισθητοποιήσουμε την ηγεσία της χώρας μας, τις Δημοτικές αρχές, τις σχολικές αρχές και τους δασκάλους, τις διάφορες οργανώσεις που ενδιαφέρονται για την υγεία, την ψυχολογία, την ακοή και την προστασία του παιδιού και γενικά όλους εμάς τους πολίτες αυτής της χώρας. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε να σκεπτόμαστε και να φροντίζουμε για την φυσιολογική και ψυχολογική υγεία και το μέλλον των παιδιών μας.
Δράσεις
Στη μελέτη αυτή έχει γίνει μια σφαιρική εξέταση του προβλήματος καθώς και μία ανασκόπηση στρατηγικών λύσεων και προτάσεων για την αντιμετώπισή του.
Η μελετητική ομάδα του BGS θα προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις για την ευαισθητοποίηση όλων μας σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα του περιβαλλοντικού θορύβου, που επηρεάζει την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας.
Στον Ευρωπαϊκό και γενικότερα στον διεθνή χώρο υπάρχουν διάφορες οργανώσεις για την προστασία από τον θόρυβο. Η μελετητική ομάδα του BGS έχει οργανωθεί και θα συμμετάσχει σε αυτές τις ευαισθητοποιήσεις με διάφορες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Συμπεράσματα
Ο θόρυβος έχει χαρακτηριστεί ως «ο εφιάλτης του σύγχρονου ανθρώπου» και μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές που:
· αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης του περιβάλλοντος και επομένως της ποιότητας ζωής
· έχει την μεγαλύτερη επικινδυνότητα (όπως επίσης και η ατμοσφαιρική ρύπανση) από όλες τις πηγές ρύπανσης του περιβάλλοντος
· αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης
· έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ολοκλήρωση μιας πνευματικής εργασίας
· επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική συμπεριφορά, δυσχεραίνοντας την επικοινωνία, μειώνοντας τον αλτρουισμό και ενισχύοντας την τάση επιθετικότητας
· συνεχής έκθεση στο θόρυβο έχει ολέθριες συνέπειες για τα παιδιά – παρουσιάζουν μειωμένη σχολική επίδοση – αυξημένη αρτηριακή πίεση – χαμηλότερη επίδοση στα μαθήματα – δυσκολεύονται στην ανάγνωση και παραιτούνται ευκολότερα από την επίλυση προβλημάτων
· πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι τα παιδιά της χώρας μας περνούν περίπου 14.000 ώρες της ζωής τους σε σχολικές αίθουσες με υψηλά επίπεδα θορύβου.
Η ελληνική πολιτεία αλλά και η κοινωνία μας γενικότερα δεν έχουν ενδιαφερθεί καθόλου στο παρελθόν για το πρόβλημα του περιβαλλοντικού θορύβου. Για περισσότερες πληροφορίες: www.bgs.gr