Με επιτυχία διοργανώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών
Περιστερίου στις καινοτόμες δράσεις
O σημαντικός ρόλος των Δημοτικών Βιβλιοθηκών αναδείχθηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών στον Δήμο Περιστερίου, σε μια εποχή βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης. Και εστάλη ηχηρό μήνυμα προς το κράτος της ενίσχυσής τους για να παίξουν ακόμα μεγαλύτερο κοινωνικό ρόλο.
Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου «Η προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Τοπική Κοινωνία εν μέσω Οικονομικής Κρίσης και Διοικητικών Αλλαγών: Μια Πρόκληση για Δημιουργικές Λύσεις» πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2011 στην αίθουσα του συνεδριακού – πολιτιστικού κέντρου του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ).
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η Αντιδήμαρχος Περιστερίου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου καλωσορίζοντας στην πόλη του Περιστερίου τους συνέδρους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν απόψεις και πρακτικές για το μέλλον τον Δημοτικών Βιβλιοθηκών.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης τόνισε ότι: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη πρέπει να συνιστά μια κυψέλη ανθρώπων, ένα ζωτικό χώρο πνευματικής άσκησης και δημιουργίας, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αναζητά τα ειδικότερα ενδιαφέροντά του και να ικανοποιεί τις όποιες πνευματικές του ανησυχίες».
Όσον αφορά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι προστέθηκαν πολλές και διαφορετικές δράσεις, που ασφαλώς δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που έχουν οι περισσότεροι.
Έτσι, στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μας συνυπάρχουν πολλές καινοτόμες δράσεις, που δεν αλληλοαναιρούνται, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοϋποστηρίζονται (Πανεπιστήμιο, Μουσική και Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη, Ιστορικό Αρχείο, Λέσχες Ανάγνωσης, «Μαζί Ξανά στο Σχολείο» κ.α.).
Η Πρόεδρος της ΕΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος – Κοινωνιολόγος, MSc,
Χριστίνα Κυριακοπούλου, ευχαρίστησε τον κ. Παχατουρίδη για την άψογη φιλοξενία του επιστημονικού συνεδρίου στην πόλη του, αλλά και για την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Περιστερίου που από τον πρώτο χρόνο κατάφερε να αναδειχθεί σε μια κυψέλη μόρφωσης και πολιτισμού.
Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε καν δημοτική βιβλιοθήκη στο Περιστέρι και σήμερα με τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου, ο Δήμος πρωτοπορεί σε δράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία της η Ελληνοαμερικανίδα Thea Halo, συγγραφέας το βιβλίου «Ούτε το Όνομά μου» που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική, το οποίο καταγράφει την ιστορία της μητέρας της που σε ηλικία 10 ετών ξεριζώθηκε από τα ελληνικά χωριά του Πόντου και είδε ένα – ένα τα μέλη της οικογένειάς της να αφανίζονται στις μαρτυρικές πορείες θανάτου στην Ανατολία.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η κα. Thea Halo μαζί τον Δήμαρχο επισκέφθηκαν το μνημείο της «Μάνα του Πόντου», το οποίο φιλοξενείται στην πλατεία Δημοκρατίας, πλησίον της παλιάς αγοράς της προσφυγικής μας πόλης.
Ξεχωριστή ήταν και η παρέμβαση, τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, του Καθηγητή Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολο Παπαϊωάννου με θέμα: «Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες: μια ανάμνηση από το μέλλον. Δημοκρατικός προγραμματισμός, τεχνολογική επανάσταση, νέα περιεχόμενα βιβλιοφιλίας. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου και το Ιστορικό Αρχείο».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου συμμετείχαν οι παρακάτω: Αλεξάνδρα Παπάζογλου: Διευθύντρια Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Βασιλική Στρακαντούνα: Βιβλιοθηκονόµος, ΕΚΠΑ, Δημοτική Σύμβουλος Ζωγράφου, Barbara Schleihagen: Executive Director, German Library Association (dbv), Φίλιππος Τσιμπόγλου: Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κορκίδη: Βιβλιοθηκονόμος MSc, Προϊσταμένη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Ματίνα Τσάφου: Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφορικής, ΤΕΙ Αθήνας, Ρένα Χωρέμη – Θωμοπούλου: Βιβλιοθηκονόμος – Μουσειοπαιδαγωγός, Μουσειολόγος, MSc, Διαχείριση Πολιτισμού, MSc, Κατερίνα Κεράστα: Μέλος του Συλλόγου «Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς», Μάχη Μαλακάτα: Δικηγόρος, Αγγελική Αθανασοπούλου: Προϊσταμένη βιβλιοθήκης Αετοπούλειου, Δημήτρης Σταματέλος: Υπεύθυνος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λέρου, ΄Ολγα Κανελετοπούλου: Υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λειψών, Όλγα Παρασκευά: Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού και επιστημονική συνεργάτης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ψυχικού, Φωτεινή (Φαίη) Πίττα: βιβλιοθηκονόμος, Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Χαράλαμπος Μπάρδας: Βιβλιοθηκονόμος, MSc, Βιβλιοθήκη Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νεάπολης Βόλου, Παρασκευή Χουδαλάκη: Βιβλιοθηκονόμος, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων, Κώστας Βόγδανος, Βιβλιοθηκονόμος, Υπεύθυνος Εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Γερασιμίδου, Δικηγόρος, MSc Πολιτιστική Διαχείριση, Επιστημονική Συνεργάτης Αντιδημαρχίας Πολιτισμού – Παιδείας – Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πιέρρος, Βιβλιοθηκονόμος, Mlib, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εύη Σαχίνη: Προϊσταμένη Τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης ΕΚΤ, Ματίνα Τσάφου: Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφορικής, ΤΕΙ Αθήνας, Στέλιος Μανιός: Μελισσοκόμος, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νάξου, Κατερίνα Κεράστα: Υπεύθυνη για τη διαδικτυακή παρουσία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς και Μπάμπης Εγγλέζος: «wikipedia».
Σημαντική ήταν η παρέμβαση κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, του Εκπροσώπου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, που εξέφρασε την στήριξή του στο έργο των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, καθώς και το ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί και δεχτεί τις προτάσεις τους.
Στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου υπήρξαν διαδοχικές επισκέψεις των συμμετεχόντων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου, αλλά και λειτουργία θεματικών εργαστηρίων σε αίθουσες του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου.
Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν την Οργανωτική Επιτροπή για την άψογη διοργάνωση και ο Δήμος Περιστερίου έδωσε τη «σκυτάλη» της επόμενης διοργάνωσης του συνεδρίου στον Δήμο Θεσσαλονίκης.