«Επιμελώς Επιχειρείν 2024» Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Ανταποδοτικότητα στον Δήμο Περιστερίου
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, Κτίριο ΚΥΒΕ, Δήμου Περιστερίου.
Ώρες 10:00 – 14:00
Το Συνέδριο πραγματεύεται τον σχεδιασμό στρατηγικών εκ μέρους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό Κοινωνικό Συμβόλαιο, με σεβασμό στον παράγοντα άνθρωπο.
Κύριο στόχο του Συνεδρίου αποτελεί η αποτύπωση και συστηματική καταγραφή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας, σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επιτυχούς πληροφόρησης του πολίτη και του επιχειρηματικού κόσμου.
Οι Δήμοι σήμερα, έχουν την ανάγκη αλλά και είναι επιδεκτικοί ενός νέου βιώσιμου-ανθρωποκεντρικού Μοντέλου Οικονομικής Ανασυγκρότησης, εντός του πλαισίου εφαρμογής του Κυβερνητικού Σχεδίου ανάπτυξης, με γνώμονα την επιχειρησιακή Δημοκρατία, την αναγνώριση της θέσης της σύγχρονης γυναίκας, την προστασία της οικογένειας και των κοινωνικών δομών, καθώς αποτελούν τη βασική διοικητική δομή επίτευξης – επιδίωξης μιας θετικής δυναμικής για αναστροφή της πορείας των δημογραφικών δεικτών της Ελλάδας.
Το νέο πρότυπο Δημοτικής διαχείρισης βασίζεται σε υποστηρικτικές πολιτικές προστασίας των πολιτών από έκνομες ενέργειες 0και υπερκάλυψης του αισθήματος ασφάλειάς τους, καθώς και στην εφαρμογή αυστηρών διαδικασιών τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αναφορικά με τη δημόσια υγεία.
Η Κοινωνική Μέριμνα, η Πολιτική Προστασία, η Οδική Ασφάλεια, αλλά κυρίως οι παρεχόμενες υπηρεσίες αρωγής των Δήμων προς τους δημότες, μέσω των υποδομών και πολιτικών αντιμετώπισης της φτώχειας, αποτελούν ουσιώδεις πυλώνες σταθερότητας, ενώ αναδεικνύονται σε βασικούς παράγοντες ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Απώτερος σκοπός, η προώθηση και εμπέδωση της παραγωγικής διαλειτουργικότητας των τοπικών Φορέων, με κύρια επιδίωξη τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου οικοσυστήματος εφαρμογών, που θα αποδίδει ισότιμα και αμφίδρομα, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Η αναφορά στις έξυπνες πόλεις έθεσε το ρητορικό ερώτημα:
Πού είναι οι άνθρωποι; Ποια είναι η θέση τους; Οι πολίτες αποτελούν μέρος της λύσης;
Αναζητούμε όχι μόνο SMART, αλλά κυρίως RESPONSIVE CITIES.!
Η διαδραστικότητα επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση των πολιτών, τη χρήση, αποδοχή και αφομοίωση των καινοτομιών και αλλαγών. Απαιτούνται επιτυχείς πρακτικές για ενσωμάτωση δεδομένων, δημιουργία ολιστικών μοντέλων και σύναψη εμπειριών πλήρους εμβύθισης και αποδοχής της κουλτούρας ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης.
Η απαίτηση της άριστης λειτουργίας των Δημοτικών Δομών, η ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και ο εξελικτικός προσανατολισμός σε ανθρωποκεντρικό σχήμα λήψης αποφάσεων (με την ψηφιοποίηση των παρεχομένων Υπηρεσιών), προσδίδουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το πλεονέκτημα της προληπτικής μέριμνας και της παροχής υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης προς τον πολίτη.
Η υπόθεση της αντιμετώπισης των σύγχρονων αναγκών του Δημότη – Πολίτη απαιτεί την διάρθρωση δομικών αλλαγών, με στόχο την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων για επανακατάρτιση του Ανθρώπινου Δυναμικού (εργαζομένων στο Δήμο και γενικότερα, ανέργων και νέων) και προώθηση νέων επιχειρηματικών σχημάτων και συνεργασιών.
Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Εθνική Προσπάθεια αντιμετώπισης του Δημογραφικού Προβλήματος και τη στήριξη του θεσμού της Οικογένειας, αποτελεί αντικείμενο μελέτης του Συνεδρίου.
Η συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα στην κάλυψη ευρύτερων κοινωνικών αναγκών, έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή μεριδίου των κερδών του και την οικειοποίηση ισχυρών ανταποδοτικών ωφελημάτων από τους πολίτες. Μεγάλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι πρωτοστατούν και στηρίζουν Κοινωνικές Δομές ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, αλλά και αναπτύσσουν υψηλού συμβολισμού περιβαλλοντικές δράσεις, εντός του πλαισίου υλοποίησης των προγραμμάτων τους περί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Οι προγνωστικοί αλγόριθμοι και η Τεχνητή Νοημοσύνη, δύνανται να ανατάξουν τα συστήματα πρόληψης καταστροφών, με άμεση εφαρμογή στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, των πυρκαγιών, των σεισμών κλπ.
Η αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας και των “καθαρών” καυσίμων (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο-CNG, Υδρογόνο κ.α.), ως καταλυτών για την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, αλλά και προτεινόμενες λύσεις με τη μορφή παράλληλης επένδυσης (Ενεργειακές Κοινότητες, αιολικά & φωτοβολταϊκά πάρκα σε δημόσια κτήρια), οδηγούν στη μείωση του κόστους χρήσης, εξορθολογίζοντας ανάλογα τους προϋπολογισμούς των Δήμων, με αποτέλεσμα την απόδοση ισχυρών ανταποδοτικών ωφελημάτων στην Κοινωνία.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ορθολογιστική χρήση του κοινωνικού αγαθού για την βιώσιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, αποτελεί πυλώνα της κεντρικής θεματολογίας.
Η βελτίωση και επέκταση των δικτύων (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, φυσικού αερίου, επικοινωνιών-5G) οδηγούν σε ισχυρή διαφοροποίηση των υποδομών, καθώς ενισχύουν το μοντέλο διοικητικής εξωστρέφειας των Δήμων, οδηγώντας στη διαμόρφωση ενός φιλικού προς τον δημότη περιβάλλοντος, ενάντια σε κάθε χρονοβόρα μορφή γραφειοκρατίας.
Τα βιοκλιματικά κτίρια με την ενεργειακή αναβάθμισή τους, η χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η επίτευξη υψηλής πιστοποίησης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, η τηλεματική στη διαχείριση των πόρων, η τήρηση όλων των κανονιστικών πλαισίων και πρωτοκόλλων λειτουργίας για Δομές Υγείας, Σχολεία, Νηπιαγωγεία, Οίκους Ευγηρίας και άλλα ιδρύματα, συνθέτουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες των σύγχρονων πόλεων.
Οι διαφανείς σχέσεις του πολίτη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την αγορά και την επιχειρηματική κοινότητα, αποτελούν ικανή και αναγκαία συνθήκη αναπτυξιακής προοπτικής.
Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα και η επί δικαίου αναλογική-πρωταγωνιστική συμμετοχή της γυναίκας στο σύγχρονο επιχειρείν, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως η αρωγή προς τις ασθενείς ομάδες, οδηγεί σε ένα ενιαίο σχήμα θεσμικών υποστηρικτικών υποδομών, καταγράφοντας και αναδεικνύοντας τους αιρετούς Λειτουργούς, ως θεματοφύλακες του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Η μελέτη των κανόνων σταθεροποίησης της αγοράς, η βιώσιμη διαχείριση και η μεθοδολογία ανάσχεσης της ακρίβειας, αποτελούν βασική συμβουλευτική στόχευση των διοργανωτών, αναλύοντας τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα νέα δεδομένα της αυξητικής τιμολογιακής αναπροσαρμογής της παγκόσμιας αγοράς, καθώς και των επιπτώσεων της μετακύλησης των τιμών στο κόστος ζωής και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Εντός των χώρων της διοργάνωσης θα λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Περιστερίου.
Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με γεύμα προς τιμήν των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και των Πολιτικών χώρων, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων, των Χορηγών, των Ομιλητών και των εκλεκτών Προσκεκλημένων.
Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με δεξίωση προς τιμήν των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και των πολιτικών χώρων, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων, των χορηγών, των ομιλητών και των εκλεκτών προσκεκλημένων.
Πληροφορίες – Συμμετοχές:
e-mail: iea@iea.org.gr – www.iea.org.gr
Πληροφορίες – Συμμετοχές:
Βασίλειος Γιαννέλος – mob 698456 0000, τηλ. 210 5121021