Οδοιπορικό – Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης παιδικών ατυχημάτων
Το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Περιστερίου "Οδοιπορικό" σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής Β΄ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας θα υλοποιήσουν από το Νοέμβριο 2010 – Φεβρουάριο 2011 το πρόγραμμα "Πρόληψη και Αντιμετώπιση Παιδικών Ατυχημάτων : Ο ρόλος της οικογένειας".
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους γονείς του Δήμου Περιστερίου και στοχεύει:
α. στην εκμάθηση βασικών τεχνικών πρώτων βοηθειών από τελειόφοιτους του Τμήματος Νοσηλευτικής Β΄ του ΤΕΙ Αθήνας και
β. στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.
Τα ατυχήματα είναι πάρα πολύ συχνά στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων. Η έντονη δραστηριότητα μαζί με την υπερβολική περιέργεια που έχουν για να ανακαλύψουν τον κόσμο που τα περιβάλλει τα οδηγούν πολλές φορές σε επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους ενέργειες. Όταν οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις αρκετά συχνά αισθάνονται αδύναμοι να αντεπεξέλθουν.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες αντιμετώπισης καταστάσεων άμεσης ανάγκης. Στην επόμενη φάση οι γονείς καλούνται να διαπραγματευτούν με βιωματικό τρόπο ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων και την προαγωγή ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες (από 15 Νοεμβρίου έως 14 Φεβρουαρίου). Οι συναντήσεις της ομάδας των γονέων θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:30- 19:30 στο χώρο του "Οδοιπορικού" (Κρυστάλλη 49, Περιστέρι). Η παρουσία είναι υποχρεωτική ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να συμπληρώσουν αίτηση συμμετοχής στο Κέντρο Πρόληψης (Τρίτη – Παρασκευή 9.00-14:00) ή να την αποστείλουν μέσω mail στο kp.odiporiko@yahoo.gr μέχρι την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2105786888 με τις συντονίστριες του προγράμματος κα Άννα Τζάκου και κα Λέα Ευσταθίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α΄ φάση
1η συνάντηση Δευτέρα 15/11 Γνωριμία – Εισαγωγή σε θέματα πρώτων βοηθειών
2η συνάντηση Δευτέρα 22/11 Παιδικά ατυχήματα, μέρος α΄: Τροχαία, Πτώσεις, Αιμορραγίες
3η συνάντηση Δευτέρα 29/11 Παιδικά ατυχήματα, μέρος β΄: Δηλητηριάσεις, Εγκαύματα, Πνιγμός -Πνιγμονή
4η συνάντηση Δευτέρα 6/12 Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και θέση ανάνηψης. Πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων.
Β΄φάση
5η συνάντηση Δευτέρα 13/12 Το παιδικό τραύμα και η φροντίδα του
6η συνάντηση Δευτέρα 20/12 Η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού
7η συνάντηση Δευτέρα 10/1 Το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού
8η συνάντηση Δευτέρα 17/1 Διαμορφώνοντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού
9η συνάντηση Δευτέρα 24/1 Ο ρόλος των γονέων: δράση ή αντίδραση;
10η συνάντηση Δευτέρα 31/1 Επικοινωνία στην οικογένεια: η σημασία της ενσυναίσθησης
11η συνάντηση Δευτέρα 7/2 Μεγαλώνοντας μαζί με το παιδί μου
12η συνάντηση Δευτέρα 14/2 Κλείσιμο ομάδας – Ολοκλήρωση προγράμματος