27 ΜΑΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Από το 2009 καθιερώθηκε, να γιορτάζεται την τελευταία Τετάρτη κάθε Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και της Πολιτείας, για το σημαντικό αυτό πρόβλημα και η σωστή ενημέρωση για τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητα των πασχόντων, των οικογενειών τους και της κοινότητας γενικά.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας:
-Δεν είναι μεταδοτική
– Δεν είναι κληρονομική
– Δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή, και
– Δεν είναι θανατηφόρος
Είναι νόσος αυτοάνοση, νευροεκφυλιστική του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Όπως σε όλες οι αυτοάνοσες παθήσεις ο οργανισμός μπερδεύεται και επιτίθεται εναντίον του ίδιου του εαυτού του. Θεωρεί τα δικά του φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς». Συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά της μυελίνης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Η καταστροφή της μυελίνης αφορά αφ ενός μεν τα κινητικά, αφ ετέρου δε και τα αισθητικά νεύρα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κίνηση, η αφή και άλλες αισθήσεις.
Συνήθη συμπτώματα αποτελούν η απώλεια πρόσφατου μνήμης, η αλλαγή διάθεσης, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι κινητικές διαταραχές, οι διαταραχές ισορροπίας, όπως και οι διαταραχές της όρασης.
Κυρίως προσβάλλονται οι ηλικίες από 20 έως 40 χρόνων χωρίς τούτο να αποτελεί τον κανόνα. Αφορά περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες (2/1). Η τελική διάγνωση γίνεται με διενέργεια ελέγχου με Μαγνητική Τομογραφία.
Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι ανάλογες και έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
Καρδιολόγος
Αντιδήμαρχος Υγείας
Υπεύθυνος λειτουργίας του
ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστεριού