17 ΜΑΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ
{multithumb}
Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, συμβολίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της.
Ως Αρτηριακή Υπέρταση ορίζεται η αυξημένη πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών. Είναι εξαιρετικά διαδεδομένη νόσος και τις περισσότερες φορές παραμένει «σιωπηρή» χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Για να μπορούμε προλάβουμε εγκαίρως στην διάγνωση της και να την αντιμετωπίσουμε σωστά χρειάζεται τακτικός έλεγχος από όλους με συνεχείς μετρήσεις συχνά και εκτός του ιατρείου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 20% περίπου του ενηλίκου πληθυσμού, πάσχουν από Υπέρταση και ότι θα φθάσουν στο 1,5 δισεκατομμύριο το 2025. Στην χώρα μας ο 1 στους 3 ενήλικες εμφανίζει Υπέρταση. Από αυτούς οι μισοί λαμβάνουν αγωγή και ακόμη λιγότεροι (το 20%) μόνο έχουν ρυθμισμένη την πίεση τους.
Η Υπέρταση αποτελεί αιτία πρόσκαιρης νοσηρότητας αλλά κα θνητότητας.
Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπαθειών (στεφανιαίας νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας), αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και βλάβης των ματιών και των νεφρών. Συν-ευθύνεται για το 49% των Εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και το 52% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η θεραπεία της Υπέρτασης είναι ξεχωριστή για τον καθένα και ανάλογη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Πέραν των φαρμάκων η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικά απαραίτητη για την πρόληψη και την θεραπεία. Η Υπέρταση επηρεάζεται ευνοϊκά από την ελάττωση του αλατιού της τροφής, την μειωμένη χρήση αλκοόλ και από γεύματα πλούσια σε πράσινα λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά και γενικά τροφές με πολλές φυτικά ίνες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
Καρδιολόγος
Αντιδήμαρχος Υγείας
Υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου